Ord fra kaffebaren

Navnet skjemmer ingen, men hva får du egentlig i koppen når du bestiller de ulike variantene av kaffe?

 

Americano: En enkel eller dobbel espresso servert i cappuccino- eller kaffekopp som fylles opp med varmt vann, eventuelt så mye som gjesten ønsker.

Lungo: Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males grovere og mengden blir dermed større.

Espresso: Ca. 30 ml kaffe laget på ca. 25 sek. «under trykk» i en spesialmaskin. Espressoen får et nydelig skum på toppen, kalt crema.

Doppio: Dobbel espresso. To enkle espressoer som serveres i en større kopp.

Ristretto: Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males finere og mengden blir dermed mindre.

Kaffee Créme: Kaffee créme er en syrlig aromatisk kaffedrikk. Den er laget av van- lige, lysbrente bønner, og smaker mildere enn espresso. Kaffee créme tilberedes også kopp for kopp, men i stedet for små espressokopper benytter man en vanlig kaffekopp – eller et glass.

Espresso Con Panka: Espresso toppet med ristet, tyktflytende kremfløte.

Espresso Macchiato: Espresso «flekket» med en skvett melk eller melkeskum til pynt.

Cortado: Enkel eller dobbel espresso med melk. Melkemengden skal være tilsvarende kaffemengden.

Café au lait: Lait betyr melk på fransk. Café au lait er filterkaffe og varm melk i lik blanding.

Caffé Latte: Caffé latte, som er italienernes betegnelse på kaffe med melk, startet som en ren frokostdrikk. Italienerne brukte da som nå mokkakannen til å lage seg kaffe, og varmet melk i en kasserolle på komfyren.

Cappuccino: Enkel eller dobbel espresso, 50/50 melk og melkeskum.

Caffé Mocca: Sjokoladesaus, espresso og steamet melk.

Caffé Correto: Espresso med en liten slump sprit, for eksempel grappa, brandy eller likør.